1000 diák a vendégünk!

Legújabb tantermi projektünk zöld utat kapott! Várjuk az iskolák jelentkezésélt az ingyenes előadásra és az azt követő foglalkozásra!

 

szakacskonyvEgy átlagos magyar középiskolai diák életében először (és nagyrészt utoljára) akkor találkozik a zsidó történelemmel, amikor a Holokausztról tanul – megtanulja, hogy a zsidók nem többek egy kegyetlen háború áldozatainál, egy történelmi kor lenyomatánál. Könnyen elfelejtődik, hogy egy élő, aktív közösségről van szó, melynek hagyományai és kultúrája jóval a Holokauszt előtt is létezett már, és hetven évvel azután is jelen van mindenütt. Ezt az általános képet szeretné árnyalni a Gólem Színház legújabb projektje, a ’Szakácskönyv a túlélésért’ című előadás tantermi változata.

Az előadás 2014. őszén született, és havonta pár alkalommal a főszereplő, Hédi néni nappalijába kalauzolja a nézőket. A 20. század egészén átívelő történet egy ember életén, sorsán (és ételein) keresztül mutatja be az évszázadot; és ezzel együtt azt is igyekszik megmutatni, hogy az ember élete akkor sem csak és kizárólag a 2. világháború borzalmairól szól, ha történetesen az 1920-as években született zsidó asszony.

A 2016-os év folyamán nagyjából ezer diák ismerkedhet meg Hédi néni életével, rendhagyó történelem óra keretében. A cél, hogy a diákok megértsék, a könyvekben megbúvó szavak és tények egyéni sorsokat takarnak. A történelem mögött emberek vannak. És ezek az emberek sokszor nem egy ország, egy nép, vagy egy hadsereg vezérei, hanem mindennapi hősök, akik munkahelyükön, otthonukban, vagy akár a konyhájukban írják a történelmet. Most ezer diák kap lehetőséget arra, hogy megismerkedhessen – és azonosulhasson – egy hétköznapi hőssel, aki történetesen zsidó; és hogy közelebbi, mélyebb ismeretséget köthessen egy ma is élő, lélegző, izgalmas világgal; hogy megértse azt a csoportot, mellyel ugyanazon az országon, ugyanazon a történelmen, ugyanazon az érzelmeken osztozik.

Jelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. - címen lehet!